Balanceren in het bos


In het bos bij Wassenaar zijn een jonge vrouw en een man in de weer met touwen, borden en steentjes. Het geheel lijkt op een soort mobile zoals je dat soms in een kinderkamer ziet hangen, maar dan met borden in plaats van visjes, eendjes of konijntjes. De jonge vrouw legt steentjes in de borden. In het ene bord wat meer, in het andere bord wat minder, ze zoekt naar een manier om de verschillende borden met elkaar in balans te brengen. Naast hen staat een andere vrouw die aandachtig toe kijkt en af en toe een vraag stelt.

Dit op het eerste gezicht eigenaardige ritueel is deel van de Aardetraining die recentelijk ontwikkeld is door Nelleke van Klaveren, de outdoortrainer van Exodus Den Haag. De Aardetraining maakt deel uit van het DOEL trainingsaanbod (Door Outdoor Ervarend Leren) van Exodus Den Haag. Nina, de jonge vrouw uit het voorbeeld hierboven, volgt een begeleidingstraject bij Exodus en was een van de eerste bewoners  die de Aardetraining volgde. We spraken met haar om erachter te komen wat de training precies inhoudt en wat ze er aan heeft gehad.

“Die oefening met het touw en de borden, dat is het ‘balansspel’” vertelt Nina. “Daarin bouwden we met simpele spullen een complexe balans na. De steentjes die ik op de verschillende borden neerlegde, stonden symbool voor mijn relatie met mijn familie en mijn partner. Ik deed de oefening samen met mijn partner Karel. Wanneer er op een bepaald bord teveel steentjes lagen, moest de balans weer gevonden worden. Het doel was voor mij om te laten zien dat mijn vriend mijn steun is, maar niet alles hoeft te dragen omdat hij ook maar 2 handen heeft.”

“Maar we deden ook rollenspellen waarin ik bijvoorbeeld zonder taal te gebruiken, iets probeerde te vragen van mijn vriend, terwijl hij vervolgens bewust iets anders gaf dan wat ik had gevraagd. Ik gaf bijvoorbeeld aan dat ik behoefte had aan ‘eten’, maar ik kreeg alleen maar knuffels van hem. Dat vond ik vervelend want ik kreeg niet wat ik wilde. Ik raakte daardoor geïrriteerd en moest aangeven hoe dat voor mij voelde.  Aan zijn behoefte werd wel voldaan, want hij kreeg knuffels,  maar aan die van mij niet. Door dit te doen en te bespreken leer je beter naar elkaars behoefte te luisteren.”

Vroeger gaf ik alleen maar en heb ik nooit iets terug gevraagd of aangegeven waar ik zelf behoefte aan heb. Door de opdrachten in de Aardetraining heb ik geleerd hoe en waarom het belangrijk is om mijn eigen behoeftes te benoemen.Ik vond de training erg leuk om te doen maar ook confronterend. Het moeilijkst vond ik om mezelf open te moeten stellen en  te vertellen op een manier dat mensen begrijpen waar ik behoefte aan heb.”

“Wat ik vooral geleerd heb van de training is dat wanneer er veel tegelijkertijd gebeurt in je leven, het belangrijk is om het samen met anderen te blijven doen en met elkaar te blijven praten. Zo heb je meer begrip voor de ander. Ik merk wel dat ik dat inzicht nu ook beter kan toepassen in het gewone leven. Ik kan sinds de training beter aangeven wat mijn behoefte is. Normaal ben ik niet zo’n prater en hou ik alles liever voor mijzelf. Maar bij de afgelopen zingevingsavond in het Exodushuis kreeg ik bijvoorbeeld veel waardering en complimenten omdat ik me kwetsbaar opstelde en zo open was. Nu merk ik dat ik meer het vermogen heb gekregen om in oplossingen te denken, en dat je daar veel mee wint!”

Vrijwilliger worden binnen het DOEL project? Kijk hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *