“Eindelijk geleerd om ‘nee’ te zeggen”


img_6715-1Chelsey kwam na haar detentie in begeleiding bij Exodus en kreeg daar o.a. de contextueel gerichte DOEL-begeleiding en vertelt over wat ze daar aan heeft gehad. “Mijn vader zat vaak gevangen en mijn moeder had borderline. Ik zorgde voor mijn vier jongere broertjes en zusjes. Tijdens de DOEL-begeleiding ben ik gaan begrijpen dat ik nooit geleerd heb om ‘nee’ te zeggen. Mijn rol in het gezin bestond eruit om altijd voor iedereen beschikbaar te zijn. Dat was mijn manier om nog wat waardering te krijgen. In relaties gaf ik daarna mijn grenzen nooit aan: ik werd geslagen maar wilde mijn partner niet verliezen. Uiteindelijk ben ik via hem zelfs in de criminaliteit belandt.

img_6733-1In de DOELbegeleiding van Exodus heb ik geleerd om ‘nee!’ te zeggen. Zelfs met mijn moeder heb ik beter leren omgaan, want we hebben ook gesprekken met haar gehad. Dankzij de begeleiding heb ik mijn grenzen beter te leren kennen en mezelf leren beschermen door assertiever te worden. De gesprekken met de begeleider waren aan de keukentafel of buiten en dat was heerlijk: het was niet zo officieel. Ik ben heel blij dat ik dit begeleidingstraject heb kunnen volgen, ik voel me nu zoveel sterker en ik denk niet dat ik ooit weer in de criminaliteit terecht kom.”

Meer lezen over de DOELbegeleiding? Kijk op de speciale website