Water-training DOEL: Door de modder naar stromend water 1


Het Outdoorproject DOEL van Exodus zit vol uitdagingen. Deze nazomer draaien drie nieuw ontwikkelde trainingen. Een daarvan is de training Water, gericht op mensen die het niet vanzelfsprekend vinden om voor zichzelf op te komen. We werken in de training aan assertiviteit en gaan ook daadwerkelijk het water op tijdens een kano-driedaagse. De voorafgaande teamtrainingen en individuele gesprekken zijn gaande en de Outdoordriedaagse komt dichterbij. In onderstaande blog deelt DOEL-trainer Nelleke van Klaveren haar ervaringen tijdens de Watertraining en het ervarend leren dat daarin plaats vindt.

“De deelnemers van team Water hebben de verantwoordelijkheid om de logistiek rondom de training zelf te regelen. Ieder heeft een deeltaak gekozen die bij hem of haar past. En de tweetallen gaan dus bijvoorbeeld de autohuur regelen, de kano’s huren, de route samenstellen, het materiaal kiezen dat meegenomen moet worden.
De terugkoppeling van de taken bleek in de teamtrainingen een bijzonder moment. Bijna niemand had zijn taak gedaan, tot drie keer toe! De sfeer werd steeds onverschilliger en ongemotiveerder. Alsof er een dam in de rivier lag, en het water niet vrij stroomde. Ook als trainers voelen we onze energie weglopen, en zoeken we naar wat het team nodig heeft om in beweging te komen.

Eén dag voor de geplande vertrekdatum zijn we op het dieptepunt… de helft van het team is te laat op de teamtraining en de taken zijn nog niet gedaan. De sfeer is ronduit vervelend en er is schaamte en frustratie voelbaar. Met de bewoners die wel op tijd zijn, proberen we op ons bovenste wijsvingerkootje de zware picknicktafel in de tuin van Exodus van de grond te tillen: hij valt en we doen onszelf pijn doordat we te veel dragen. Als de rest van het team er is vraag ik de hele groep om de picknicktafel op te tillen…. Hij gaat de lucht in alsof hij niets weegt….
Ik vraag de teamleden stuk voor stuk of er genoeg vertrouwen is in elkaar, of er genoeg ‘samen’ is, of we er klaar voor zijn om morgen te vertrekken. Unaniem is het antwoord: “Nee, we zijn er niet klaar voor,” “we zijn geen team”, “we hebben het werk niet gedaan” Ik vraag hen wat zij nodig hebben. Er komen antwoorden als: “we willen dat iedereen er is, ik kan niet zelf mijn motivatie vast houden… De twee meest betekenisvolle antwoorden kwamen na een zichtbare worsteling: “Ik heb gewoon hulp nodig…”. “Ik wil ondersteuning…dicht naast mij”

Ik vraag hen terug te denken aan perioden in hun leven waarin ze worstelden met een taak die te groot was, te zwaar, te moeilijk…. En waarin ze hetzelfde lieten zien als nu: uitstellen, anderen de schuld geven, kop in het zand, isolatie, de makkelijkste weg van het snelle geld… water dat niet stroomt en is ingedamd….Of alleen op je eiland blijven ploeteren –zo oneindig hard werken in je eentje op je eiland, omringd door een zee van alleen-zijn…. Tijd die voorbij gaat terwijl jij je leven niet voluit leeft, en de weg terug steeds moeilijker wordt.

Herkenning. Terugdenken aan tijden dat je geen geld had omdat de papierwinkel onneembaar was. Terugdenken aan tijden dat de balans in een relatie zo scheef was en je veel te veel op je schouders torste, maar het niet aangaf. Terugdenken aan de tijd dat je werk had, maar je niet gemotiveerd genoeg was om de verplichtingen op te brengen en je stuk voor stuk je banen verliest. Terugdenken aan tijden dat je je met hart en ziel verbond aan een taak, maar je er niet in slaagde om anderen aan je te verbinden en je uiteindelijk moe en verdrietig afhaakt. Terugdenken aan tijden dat je geld had als water, maar je je daardoor niet voluit kon verbinden met jouw eigen ik of met je familie

Ervarend Leren is: de parallel trekken tussen de Outdoortraining en jouw leven. In de trainingssituatie ontdekken wat je nodig hebt en het gaan leren vragen.
Oefenen, vallen, opstaan.

Team Water heeft inmiddels in een vrolijke ontspannen sfeer, vol met grappen en blikken van verstandhouding de auto’s geregeld, de kano’s gehuurd, de route bijna uitgezet. We zitten nog lang niet op de Top: nog veel talent kan worden gebruikt, wordt achtergehouden uit gewoonte, of is ongekend.
Maar het Water stroomt…
Het verschil tussen ontlopen en samenwerken is in ons geheugen gegrifd.
En ‘samen’ verbonden aan een taak smaakt zeker naar meer.”

Vrijwilliger worden binnen het DOEL project? Kijk hier.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Water-training DOEL: Door de modder naar stromend water